Επιστολή-Απάντηση του Προέδρου της Ε.Ο.Ε.Χ.Σ. Καθ. Αναστάσιου Τσίρλη

24 Οκτωβρίου 2017

Προς τον Πρόεδρο της Επαγγελματικής Ένωσης Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών Ελλάδος,

Δημήτριο Παπαδάκη

ΣΓΠ Χειρουργό.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

  • Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό
  • Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη
  • Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Κ. Μάρκου
  • Πρόεδρο του ΠΙΣ κ. Μιχ. Βλασταράκο
  • Πρόεδρο της ΕΟΟ Αθ. Κατσίκη
  • Πρόεδρο και Μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικού Τμήματος ΕΚΠΑ
  • Πρόεδρο και Μέλη ΔΕΠ Οδοντιατρικού Τμήματος ΑΠΘ
  • Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Επικράτειας
  • Ελληνική Εταιρεία ΣΓΠΧ
  • Οργανωτική Επιτροπή 37ου ΠΟΣ

Αγαπητέ κ. Παπαδάκη

Με μεγάλη μου έκπληξη αλλά και κυρίως με μεγάλη μου θλίψη διάβασα την επιστολή σας η οποία στην ουσία δείχνει ένα ανεξήγητο μένος που προσβάλει βάναυσα και υποβιβάζει σε μεγάλο βαθμό τόσο την ειδικότητα που προσπαθείτε να υπερασπιστείτε, όσο κυρίως εσάς  τον ίδιο που τυχαίνει και να μη σας γνωρίζω.

Αποφεύγοντας να ακολουθήσω την τακτική σας που βρίθει από διαστρεβλώσεις, ανακρίβειες και αυθαίρετα συμπεράσματα για όσα ανέφερα στην ομιλία μου για τις ειδικότητες στο στρογγυλό τραπέζι του 37ου ΠΟΣ, θα ήθελα να επισημάνω προς εσάς αλλά αναγκαστικά και προς όλους όσους έγιναν αποδέκτες της επιστολής σας και οι οποίοι, ας με συγχωρέσουν, θα υποστούν τις παρακάτω τοποθετήσεις μου προς ενημέρωση και αποκατάσταση της αλήθειας.

  • Εάν κ. Παπαδάκη ήσασταν παρόν στην αίθουσα όπου διεξάγονταν το στρογγυλό τραπέζι γιατί δεν πήρατε το λόγο και να εκφράσετε τις απόψεις και αντιρρήσεις σας ως πολιτισμένος και σκεπτόμενος συνάδελφος; Λάθος και ταυτόχρονα δειλία. Εάν πάλι δεν ήσασταν εκεί και συντάξατε την επιστολή σας βασιζόμενος σε λεγόμενα και συζητήσεις τρίτων τότε είναι το λιγότερο επιπόλαιο και σίγουρα ανέντιμο.
  • Στο συγκεκριμένο στρογγυλό τραπέζι, κατά γενική ομολογία των συμμετεχόντων, πραγματοποιήθηκε ένας ιδιαίτερα γόνιμος και πολιτισμένος διάλογος με τους εκπροσώπους των διαφόρων ειδικοτήτων/εξειδικεύσεων της Οδοντιατρικής Επιστήμης. Στο τραπέζι μάλιστα συμμετείχαν τόσο ο νυν όσο και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, κ.κ. Λ. Ζουλούμης και Ι. Ιατρού με τους οποίους όχι μόνον δεν υπήρξε αντιπαράθεση αλλά διαφάνηκε συμφωνία τουλάχιστον επί της ουσίας.
  • Για όσα αφορούν στους απαράδεκτους, ειρωνικούς και, σε πολλά σημεία, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς απέναντι στο πρόσωπο μου, όπως, «εκπροσωπώ κατά φαντασία χειρουργούς», ή η θρασύτατη αναφορά για λογαριασμό μου των χειρουργικών, αλλά στην ουσία και των διδακτικών μου ικανοτήτων στο χώρο της Χειρουργικής, ή φράσεις τύπου πεζοδρομίου «δεν είστε και δε θα γίνεται ποτέ χειρουργοί στόματος», ή αναφορές όπως «εμποδίστηκε σκανδαλωδώς από εσάς και τους συνεργάτες σας;; επαναφορά μας ως Ιατρική και Οδοντιατρική ειδικότητα», τα θεωρώ τουλάχιστον απαράδεκτα. Κρίμα και ντροπή κ. Παπαδάκη! Για όλα τα παραπάνω δε μου επιτρέπεται να αναλωθώ σε τέτοιου είδους εμετικές αναφορές, σεβόμενος κυρίως τους αποδέκτες της επιστολής σας. Απλά επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματός μου.
  • Σε σχέση με το αν είναι αναγκαία ή όχι η θεσμοθέτηση μιας αμιγώς Οδοντιατρικής Ειδικότητας Χειρουργικής Στόματος, καθώς και για το αν πρέπει ή το ποιοι θα γίνουν Χειρουργοί Στόματος, είστε ο τελευταίος κ. Παπαδάκη που μπορείτε να έχετε κάποια βαρύνουσα άποψη.

Θα ήθελα δε να σας ενημερώσω, όπως και όλους τους συναδέλφους και φορείς που έγιναν αποδέκτες της επιστολής σας, αν και μέρος αυτών γνωρίζουν καλά το θέμα, η καθιέρωση της Χειρουργικής Στόματος ως αμιγώς οδοντιατρικής ειδικότητας έχει παγιοποιηθεί στην Ευρώπη από το 1978 (Οδηγία 78/687/ΕΟΚ, Οδηγία 2005/36/ΕΚ) και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ (21 μέλη), έχει καθιερώσει την οδοντιατρική ειδικότητα της Χειρουργικής Στόματος. Να σας υπενθυμίσω δε, ότι η καθιέρωση αυτής της ειδικότητας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δεν αποτελεί κάποια προσωπική μου επιδίωξη, αλλά αποτελεί από σχεδόν τριετίας ειλημμένη απόφαση τόσο των Γενικών Συνελεύσεων των δύο Οδοντιατρικών Σχολών της χώρας όσο και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Κατά συνέπεια τα όσα υποτιμητικά αναφέρετε στην επιστολή σας δε θίγουν μόνο εμένα προσωπικά αλλά το σύνολο του Οδοντιατρικού κλάδου, ο οποίος μέσα από θεσμικές διαδικασίες ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε μια προσπάθεια να αφήσει πίσω του τις στρεβλώσεις του παρελθόντος στο ζήτημα αυτό. Επιπλέον, ενημερωτικά και για την ιστορία του θέματος:

  • Με το υπ’αριθ πρωτ. 1106/16-7-2014 έγγραφό της η ΕΟΟ αποφάσισε την έναρξη της επεξεργασίας για τον καθορισμό της οδοντιατρικής ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος σύμφωνα με το Ν. 1579/85.
  • Υπάρχουν αποφάσεις των δύο Οδοντιατρικών Σχολών, κοινοποιημένες στην ΕΟΟ για την αναγκαιότητα της καθιέρωσης της οδοντιατρικής ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος (συνεδρίαση Οδοντιατρικού Τμήματος ΕΚΠΑ της 15/10/2014 και Οδοντιατρικού Τμήματος ΑΠΘ, συνεδρίαση 308/4-11-2014). 
  • Οι δύο Οδοντιατρικές Σχολές  αποφάσισαν τη σύσταση κοινής επιτροπής, προκειμένου να επεξεργαστεί και να καταθέσει προτάσεις για την καθιέρωση της Χειρουργικής Στόματος ως Οδοντιατρικής Ειδικότητας. Μέλη της επιτροπής Γ. Βουγιουκλάκης, Καθηγητής ο τότε Αναπλ. Πρόεδρος του Τμήματος, ως πρόεδρος της επιτροπής και μέλη οι καθηγητές Ι. Ιατρού,  Κ. Αντωνιάδης, Αν. Τσίρλης και Δ. Καλύβας (έγγραφο Οδοντιατρικού Τμήματος ΕΚΠΑ αρ. Πρωτ. 1977/28-8-2014. Συνυπογράφουν οι δύο Πρόεδροι των Οδοντιατρικών Τμημάτων.)
  • Απόφαση ομόφωνη της επιτροπής που προτείνει την καθιέρωση της ειδικότητας μέσα από κοινό πρόγραμμα των δύο σχολών και στα πλαίσια των ΠΜΣ, (έγγραφο προς τους Προέδρους των δύο Οδοντιατρικών Τμημάτων στις 30-9-2014).
  • Μετά από επανειλημμένες συνεδριάσεις επιτροπής που όρισε η ΕΟΟ συντάχθηκε κείμενο για την καθιέρωση της οδοντιατρικής ειδικότητας της Χειρουργική Στόματος (έγγραφο αρ. Πρωτ. 352/27-4-2015).
  • Έγγραφο της ΕΟΟ προς τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό (αριθ. Πρωτ. 184/19-2-2015, παρ. 3), με το οποίο ζητά τη συνδρομή της πολιτείας στην αναγνώριση και  καθιέρωση της Χειρουργικής Στόματος ως ειδικότητας της Οδοντιατρικής.
  • Κατάθεση εκ μέρους της ΕΟΟ προς το ΚΕΣΥ σχεδίου νόμου για την καθιέρωση της ειδικότητας.
  • Απόφαση/εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ (έγγραφο 11/1/17). Εισηγείται ομόφωνα τη δημιουργία νέας οδοντιατρικής ειδικότητας με την ονομασία «Χειρουργική Στόματος ή «Στοματική Χειρουργική»
  • Η εισήγηση της Επιτροπής Εκπαίδευσης-Μετεκπαίδευσης του ΚΕΣΥ έγινε αποδεχτή από την ολομέλεια του ΚΕΣΥ (συνεδρίαση υπ’ αρίθ. 262 της  9/7/2017).  

Όλα τα παραπάνω δείχνουν σαφώς τη βούληση και τη θετική πορεία για την καθιέρωση της οδοντιατρικής ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος. Εύλογη η ανησυχία σας αλλά και ο τρόπος αντίδρασής σας κ Παπαδάκη, καθώς και των ομοϊδεατών σας που προσωπικά θέλω να πιστεύω πως αποτελούν μια μειοψηφία του χώρου σας.

  • Αναμφισβήτητα σήμερα το αντικείμενο της Χειρουργικής Στόματος έχει χαθεί από την  Οδοντιατρική αφού πλέον η Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική αποτελεί αμιγώς ιατρική ειδικότητα (Ν. 4272/2014, ΦΕΚ Α΄145). Και ένας νοήμων άνθρωπος, πολύ εύκολα θα καταλάβει πως η απώλεια δεν αφορά στη διδασκαλία μαθημάτων (διδάσκονται και άλλα ιατρικά μαθήματα) ή διαλέξεών σας σε συνέδρια. Το πρόβλημα αγαπητέ συνάδελφε δεν είναι ακαδημαϊκό και το γνωρίζετε πολύ καλά. Είναι καθαρά επαγγελματικό και η απώλεια αφορά στην ενσωμάτωση ενός καθαρά οδοντιατρικού, παγκοσμίως, γνωστικού αντικειμένου σε μια αμιγώς ιατρική ειδικότητα. Συνεπώς αρμόζει και η λέξη «ορφανή» που εύστοχα χρησιμοποιείτε. Η δε προσπάθεια επαναφοράς της ειδικότητάς σας στην Ελλάδα και στην οδοντιατρική, δηλαδή στην Ελλάδα να αποτελεί ειδικότητα δύο επιστημών, Ιατρικής και Οδοντιατρικής και στην Ευρώπη να αναγνωρίζεται ως ειδικότητα μόνο της ιατρικής επιστήμης (γιατί διαφορετικά Έλληνες ΣΓΠ Χειρουργοί δεν αδειοδοτούνται για άσκηση της ειδικότητας σε κράτη μέλη της ΕΕ), αποτελεί ένα θέμα που θα πρέπει να σας απασχολήσει ως κλάδος και δε συνδέεται με την καθιέρωση ή μη της ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος. Ακόμα και η αλλαγή σε διττό χαρακτήρα της ειδικότητας ΣΓΠΧ, δηλαδή ειδικότητα της οδοντιατρικής και ιατρικής, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την αναγκαιότητα της καθιέρωσης της οδοντιατρικής ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος με συγκεκριμένο και πιστοποιημένο πρόγραμμα  εκπαίδευσης. Είναι εξίσου αναγκαία αφού μόνον έτσι θα δίδεται η σωστή διέξοδος και σε συναδέλφους που δε θέλουν την εμπλοκή τους στο εκτεταμένο γναθοπροσωπικό φάσμα χειρουργικών επεμβάσεων. Είναι άλλωστε γνωστή η θέση μου στο θέμα αυτό και δεν αντιτίθεμαι σε μια τέτοια εξέλιξη. Εξέλιξη, για την οποία, από ότι φαίνεται και από τα λεγόμενά σας, εσείς και ευτυχώς όχι η πλειοψηφία σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Ιατρού που πιστεύω να ακούσατε, αντιτίθεστε και θέλετε την απόλυτη αποκλειστικότητα της χειρουργικής στόματος ως οι μόνοι ειδήμονες. Που λοιπόν αποσκοπεί μια τέτοια θέση από μέρους σας αν όχι σε συντεχνιακά συμφέροντα ;; Aναρωτηθείτε λοιπόν κ. Παπαδάκη ποιος αποπροσανατολίζει ποιον…
  • Αφήνω τελευταίο τον απίθανο συλλογισμό του κ Παπαδάκη που ως δημοσιογραφίσκος που παίρνει συνέντευξη και απομονώνει κουβέντες και λέξεις τις οποίες προσαρμόζει όπως αυτός θέλει μήπως και εντυπωσιάσει. Και φυσικά κανένας συνάδελφος ΣΓΠ Χειρουργός δεν ακολούθησε αυτή την ειδικότητα για να αφαιρεί μόνο έγκλειστα δόντια. Και φυσικά διδάχθηκε και εκπαιδεύτηκε σε ένα ευρύ χειρουργικό φάσμα. Το γεγονός ότι η Στοματική-Γναθοπροσωπική Χειρουργική είναι μια ιατρική ειδικότητα που έχει κύρια αποστολή την κάλυψη νοσοκομειακών αναγκών σε σύνθετες επεμβάσεις που αφορούν το γναθοπροσωπικό σύμπλεγμα, την κεφαλή και τον τράχηλο είναι γνωστό διεθνώς. Το πρόβλημα απλά είναι ότι, δυστυχώς στην Ελλάδα και παρά τις πολυετείς σπουδές ο ειδικευμένος ΣΓΠ Χειρουργός δεν ασκεί όπως και όσο θα έπρεπε αυτό το ευρύ φάσμα των σύνθετων επεμβάσεων, όχι με υπαιτιότητα βέβαια δική του, αλλά λόγω έλλειψης κατάλληλων νοσηλευτικών κέντρων και εξαιτίας ίσως αδράνειας του κλάδου σας προς επίλυση αυτού του προβλήματος. Έτσι αναγκάζεται και επιλέγει επαγγελματική διέξοδο ασκώντας τη χειρουργική στόματος και τη γενικότερη άσκηση της οδοντιατρικής. Η επισήμανσή μου είχε, όπως πάντα συνηθίζω, έναν καθαρά ορθολογικό χαρακτήρα και ένα διαυγές ερώτημα. Δεν είναι άδικο να εκπαιδεύεται κανείς τόσα χρόνια, 17 τουλάχιστον (η πλέον χρονοβόρα ειδικότητα παγκοσμίως) και να ασκεί ένα περιορισμένο χειρουργικό φάσμα που θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί με πιστοποιημένη εκπαίδευση μέσα από μία θεσμοθετημένη ειδικότητα που θα απαιτεί μόνο πτυχίο οδοντιατρικής; Υπάρχει λογικός άνθρωπος που θα απαντήσει αρνητικά; Δε νομίζω…..

Επομένως, κ Παπαδάκη και όσοι άλλοι συνάδελφοι ΣΓΠ Χειρουργοί ασπαστήκατε τις απόψεις της επιστολής της οποίας είμαι ο κύριος αποδέκτης, βεβαίως και δεν πιστεύω ότι εκπαιδεύεστε 17 χρόνια για να μάθετε να βγάζετε μόνο έγκλειστους, όπως με μεγάλη ευκολία και συναδελφική ασέβεια το αναδείξατε ως κεντρική ιδέα της ομιλίας μου στο θέμα για τις ειδικότητες. Αν εσείς πιστεύετε κάτι τέτοιο για το νόημα των λόγων μου, επιτρέψτε μου να αμφιβάλω για την ορθότητα του τρόπου σκέψη σας. Αν το κάνατε, και είναι το πλέον πιθανό, για να αποπροσανατολίσετε τον οδοντιατρικό κόσμο, τότε ντρέπομαι για λογαριασμό σας και σας συνιστώ να πάψετε να κρύβεστε πίσω από το δάκτυλό σας και να έχετε το θάρρος να δείτε το πρόβλημα κατάματα.

Τελειώνοντας την αναγκαστική και ιδιαίτερα δυσάρεστη για μένα ενασχόληση για απάντηση σε μια τέτοιου τύπου ευτελή επιστολή, θα θεωρούσα σκόπιμο και δεοντολογικό να τοποθετηθεί η ΕΟΟ, αλλά και η Ελληνική Εταιρεία ΣΓΠΧ, επί της επιστολής του κ Παπαδάκη και των όσων αναφέρει σχετικά με το πνεύμα και το χαρακτήρα των όσων είχαν ειπωθεί από μένα, αφού άλλωστε ήταν παρόντες και συμμετείχαν στη συζήτηση του στρογγυλού τραπεζιού στο 37ο ΠΟΣ τόσο ο Πρόεδρος της ΕΟΟ, όσο και ο νυν και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας ΣΓΠΧ.

Επιπλέον, για την ουσία των όσων ελέχθησαν στο συγκεκριμένο στρογγυλό τραπέζι, επικαλούμαι και όλους τους συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι και οι οποίοι έγιναν δέκτες της επιστολής του κ Παπαδάκη.

Επίσης, είναι περισσότερο από επιβεβλημένο να επισημάνω το εκπληκτικό συμπέρασμα του κ. Παπαδάκη που αναφέρει στην επιστολή του, επί λέξη: «από τη στιγμή βέβαια που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές των πράξεών τους, κομπιάζουν να εξηγήσουν στον πάσχοντα σε τι έγκειται τελικά η δική τους ειδίκευση και η Ειδημοσύνη σε σχέση με έναν «κοινό» χειρουργό οδοντίατρο». Και βέβαια αναφέρεται στους αποφοίτους των ΠΜΣ των δύο Οδοντιατρικών Σχολών και το διακοινώνει σε όλον σχεδόν τον ιατρικό κόσμο…. Το θράσος του κυρίου αυτού είναι απύθμενο και επεκτείνεται ανεξέλεγκτα. Ούτε λίγο ούτε πολύ ανέλαβε και το ρόλο του αξιολογητή !!!! των ΠΜΣ και των εξειδικεύσεων που δίνουν. Θεωρώ περισσότερο από αυτονόητο, αλλά και αναγκαίο οι Πρόεδροι των δύο Οδοντιατρικών Σχολών να δώσουν άμεσες απαντήσεις στους ισχυρισμούς του κ Παπαδάκη.

Με τιμή

Αναστάσιος Τσίρλης

Καθηγητής και Διευθυντής Οδοντοφατνιακής Χειρουργικής,

Χειρ. Εμφυτευματολογίας και Ακτινολογίας

Οδοντιατρικού Τμήματος ΑΠΘ