Ανοιχτή επιστολή Ομότιμου Καθ. κ. Χρήστου Μάρτη με τίτλο “Η Χειρουργική Στόματος : Μια σαφώς Οδοντιατρική Ειδικότητα”

17 Οκτωβρίου 2016

“Η Χειρουργική Στόματος: Μια σαφώς Οδοντιατρική Ειδικότητα” – Ανοιχτή επιστολή Ομότιμου Καθηγητή Στοματο-Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής κ. Χρήστου Μάρτη

Ο Καθηγητής Χ. Μάρτης διετέλεσε Πρόεδρος της European Association for Cranio-Maxillofacial Surgery και της Ελληνικής Εταιρείας Στοματο-Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Χειρουργικής επί σειρά ετών και ήταν ο άνθρωπος που με το κλινικό, εκπαιδευτικό και συγγραφικό του έργο καταξίωσε και «έφερε» τη δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα την ειδικότητα της Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, καθώς υπήρξε από τους πρωτεργάτες της θεσμοθέτησής της τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ακολουθεί η επιστολή :

Η «ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ»: ΜΙΑ ΣΑΦΩΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

Η οδοντιατρική μια σύγχρονη, εμπεδωμένη επιστημονική και επαγγελματική οντότητα καθίσταται πλήρως επωφελής μόνο αν αξιοποιεί απόλυτα το φάσμα δράσης της, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις της διαγνωστικής και θεραπευτικής στον οδοντοστοματικό χώρο.

Από τις εξειδικεύσεις της οδοντιατρικής κλινικής πράξης βασικό πόλο και ακρογωνιαίο λίθο για την ολοκλήρωση της αποτελεί η προώθηση και η καταξίωση του χειρουργικού της τμήματος της ‘’Χειρουργικής Στόματος’’ δηλαδή, μιας δραστηριότητας όμως που η ορθή εφαρμογή της απαιτεί ειδική μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα πλαίσια μιας ‘’ειδικότητας’’ αναγνωρισμένης (ως οδοντιατρικής) νομοθετικά , από την πολιτεία.

Η ‘’Χειρουργική Στόματος’’ επίσημα θεσμοθετημένη απαιτεί τριετή μεταπτυχιακή άσκηση (εξειδίκευση) και ασκείται σε όλα τα κράτη του κόσμου , ταυτόχρονα  και ανεξάρτητα από το αν ενεργοποιείται και η μεγάλη ‘’Γναθοπροσωπική Χειρουργική’’ που λειτουργεί ως ειδικότητα στα πλαίσια της Ιατρικής.

Η ύπαρξη της ‘’Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής’’ (διπλό-πτυχιακή ειδικότητα) για την απόκτηση της οποίας απαιτείται και η λήψη του πτυχίου της Οδοντιατρικής (κάτι που τιμά στο έπακρο  αυτή την τελευταία) δεν σημαίνει ότι εξασφαλίζεται το κενό που αφήνει η έλλειψη της επίσημης ‘’Χειρουργικής Στόματος’’ στη χώρα μας! Επιβάλλεται λοιπόν, με την συμπαράσταση και ενεργοποίηση των οδοντιατρικών φορέων (Οδοντιατρικές Σχολές, Πανελλήνια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Σύλλογοι Οδοντιατρικοί κλπ) η ταχεία ρύθμιση της επίσημης θεσμοθέτησης της ‘’Χειρουργικής Στόματος’’ και στη χώρα μας, ως αποκλειστικά οδοντιατρικής ειδικότητας για το καλό της υγείας του Ελληνικού λαού, αλλά και την πλήρη καταξίωση της οδοντοστοματολογικής επιστήμης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Χρήστος Μάρτης

Καθηγητής Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής

Aθήνα 15 Οκτωβρίου 2016