Ανοιχτή επιστολή κ. Νικόλαου Μαρουφίδη

26 Σεπτεμβρίου 2016

Αναδημοσίευση ανοιχτής επιστολής κ. Νικόλαου Μαρουφίδη για το θέμα της Χειρουργικής Στόματος

Αναδημοσιεύουμε σήμερα την πολύ εύστοχη ανοιχτή επιστολή του συναδέλφου κ. Νίκου Μαρουφίδη μέλους του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. και υποψηφίου βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΟΚ) στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Ο κ. Μαρουφίδης με το θάρρος της γνώμης που τον διακρίνει, θέλησε να βάλει ένα τέλος στην παραπληροφόρηση που υπάρχει σχετικά με το ζήτημα της θεσμοθέτησης της οδοντιατρικής ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος. Πάνω από ένα χρόνο μετά την αρχική δημοσίευση της επιστολής διαπιστώνουμε πόσο επίκαιρα εξακολουθούν να είναι τα λόγια του.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

“Αγαπητέ/-ή Συνάδελφε,

ο λόγος που επικοινωνώ μαζί σου σχετίζεται με την υπόθεση της προώθησης της ειδικότητας της Στοματικής Χειρουργικής εκ μέρους της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας. Είμαι υποχρεωμένος να απευθυνθώ άμεσα σε σένα για λόγους αξιοπιστίας και προσωπικής ευθύνης καθώς η παραπληροφόρηση που υπάρχει για το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ξεπεράσει κάθε όριο!

Είναι γεγονός πως εδώ και 10 μήνες, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση των μελών της ΓΣ της ΕΟΟ για τη συνολική πορεία του θέματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί συνάδελφοι να θεωρούν εσφαλμένα πως «η ΕΟΟ προσπαθεί να καθιερώσει μια νέα ειδικότητα» ή ότι «η ΕΟΟ τελευταία στιγμή και λίγο καιρό πριν τις εκλογές του Μαΐου προσπαθεί να διευθετήσει ένα θέμα προς ικανοποίηση ορισμένων λίγων». Προσωπικά θεωρώ πως το συγκεκριμένο θέμα έχει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις από την απλή διευθέτηση της υπόθεσης της ειδικότητας της Στοματικής Χειρουργικής και καταδεικνύει περίτρανα τη ανάγκη ενός διαφορετικού μοντέλου διοίκησης της ΕΟΟ, στο οποίο τα μέλη της ΓΣ της ΕΟΟ θα έχουν μεγαλύτερη, τακτικότερη και αμεσότερη ενημέρωση με όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΟΟ προκειμένου να αποφεύγεται κάθε όργιο παραπληροφόρησης! Η απόδοση ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα αυτό δεν είναι του παρόντος.

Αναφορικά με την παραπληροφόρηση των μελών της ΓΣ της ΕΟΟ για την οποία έκανα λόγο παραπάνω, αρκεί να αναφέρω πως είναι τέτοια που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων θεωρεί πως η ειδικότητα της Στοματικής Χειρουργικής είναι μια νέα ειδικότητα την οποία δήθεν προωθούν κάποιοι από ιδιοτέλεια, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για μια από τις δύο αμιγώς Οδοντιατρικές Ειδικότητες (Ορθοδοντική και Στοματική Χειρουργική) που έχουν καθιερωθεί στην Ελλάδα από το 1988 (ΠΔ 200/1988)! Το δυστύχημα στη χώρα μας είναι πως εδώ και 30 χρόνια επικρατούσε μια στρεβλή κατάσταση καθώς την απουσία της Στοματικής Χειρουργικής, όπως τη αντιλαμβανόμαστε ως Οδοντιατρική Ειδικότητα, την κάλυπτε η Γναθοχειρουργική, η οποία στην πορεία των χρόνων εξελίχθηκε στην ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, μιας ειδικότητας η οποία από τις 11/7/2014 και μετά από χρόνιες προσπάθειες και ενέργειες των φορέων της ειδικότητας αυτής, θεωρείται πλέον επίσημα Ιατρική Ειδικότητα σύμφωνα με το Ν. 4272/2014.

Τελικό αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης του περασμένου καλοκαιριού ήταν ουσιαστικά το αντικείμενο της Χειρουργικής Στόματος πλέον να μην αποτελεί κομμάτι της Οδοντιατρικής Επιστήμης με τις όποιες νομικές συνέπειες θα μπορούσε να έχει για τους Οδοντιάτρους. Πολύ απλά, είναι δυνατόν όσοι Οδοντίατροι ασκούν τη Χειρουργική Στόματος και εφαρμόζουν ακόμα και απλές χειρουργικές πράξεις, να υφίστανται τον κίνδυνο να βρεθούν νομικά εκτεθειμένοι σε περίπτωση που ο ασθενής λόγω malpractice έχει αξιώσεις έναντι του Οδοντιάτρου, υπό την έννοια ότι ο Οδοντίατρος διεξήγαγε στον ασθενή πράξεις εκτός γνωστικού αντικειμένου!

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΟΟ

Η ΕΟΟ, μετά την ένταξη της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στις Ιατρικές Ειδικότητες (Ν. 4272/2014, 11/7/2015) και διαβλέποντας έγκαιρα τις εξελίξεις αποφάσισε να διευθετήσει το κενό που προέκυψε στην άσκηση της Οδοντιατρικής Επιστήμης. Για το λόγο αυτό στις 16/7/2014 συγκροτήθηκε, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΕΟΟ, ειδική 5μελή Επιτροπή Μελέτης και Προτάσεων στην οποία προσκλήθηκαν να συμμετέχουν τα μέλη ΔΕΠ των δύο Οδοντιατρικών Σχολών, σχετικών με το γνωστικό αντικείμενο της Στοματικής Χειρουργικής, κυρίων Τσίρλη και Καλύβα και τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ κ. Τζούτζα, Τσιόγκα και τον υπογράφοντα.

Σχεδόν ταυτόχρονα με την ΕΟΟ, στις 28/7/2014 η Οδοντιατρική Σχολή ΕΚΠΑ όρισε Επιτροπή αποτελούμενη από τους Καθ. κ. Βουγιουκλάκη, Ιατρού, Παπαδογεωργάκη, Καλύβα, Ουλή, Τζούτζα και Τσίρλη, η οποία συνεδρίασε στις 1/8/2015 και μεταξύ άλλων αποφάσισε “να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες και διαδικασίες μέσω της ΕΟΟ και του Υπουργείου Υγείας για τη νομική κατοχύρωση της Οδοντιατρικής Ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος”.

Στις 28/8/2014 οι δύο Οδοντιατρικές Σχολές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ συγκρότησαν από κοινού αντίστοιχη επιτροπή με τη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ Καθ. κ. Βουγιουκλάκη, Ιατρού, Καλύβα, Τσίρλη και Αντωνιάδη.

Στις 15/10/2014 η ΓΣ της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ έκανε δεκτή την εισήγηση αυτής της Επιτροπής καταλήγοντας μεταξύ άλλων στο συμπέρασμα πως “η ύπαρξη μιας χειρουργικής ειδικότητας της Οδοντιατρικής Επιστήμης κρίνεται απαραίτητη”.

Στις 2/12/2014, η αντίστοιχη ΓΣ της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ αποφάσισε παρομοίως ότι “κρίνει απαραίτητη τη θεσμοθέτηση της ειδικότητας της Χειρουργικής Στόματος ως ειδικότητας της Οδοντιατρικής».

Τα πορίσματα που προέκυψαν από τις δύο  Επιτροπές των Οδοντιατρικών Σχολών κατατέθηκαν στην Επιτροπή της ΕΟΟ, στην οποία έλαβε χώρα εκτεταμένη ανταλλαγή απόψεων και κειμένων από όλα τα μέλη της Επιτροπής. Η σύνθεση όλων των προτάσεων οδήγησε στην κατάρτιση ενός τελικού κειμένου-πορίσματος της Επιτροπής της ΕΟΟ το Νοέμβριο του 2014, μετά μάλιστα από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις της στις 7/11 και τις 19/11.

Το πόρισμα αυτό υποβλήθηκε στο ΔΣ της ΕΟΟ, τα μέλη του οποίου επεξεργάστηκαν περαιτέρω το κείμενο, έκαναν τις δικές τους παρατηρήσεις και τελικά αποφάσισαν το νέο κείμενο να προωθηθεί στη Νομική Σύμβουλο της ΕΟΟ.

Στις 28/11/2014 η Νομική Σύμβουλος της ΕΟΟ κατέθεσε στο ΔΣ της ΕΟΟ, ένα αρχικό προσχέδιο Νόμου που επανατέθηκε υπόψη του ΔΣ της ΕΟΟ.

Από το Δεκέμβριο του 2014 και μέχρι τις 20/3/2015 το συγκεκριμένο προσχέδιο συζητήθηκε, επεξεργάστηκε και επαναδιατυπώθηκε πολλάκις σε κάθε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΟΟ που έλαβε χώρα σε αυτό το χρονικό διάστημα (5/12/2014, 22/12/2014, 9/1/2015, 19/1/2015, 30/1/2015, 13/2/2015, 27/2/2015, 6/3/2015, 20/3/2015).

Στη συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου το ΔΣ της ΕΟΟ κατέληξε στην τελική του μορφή οπότε και ψηφίστηκε από το ΔΣ της ΕΟΟ (σε νόμιμη απαρτία ευρισκόμενο) προκειμένου να σταλεί στο υπουργείο Υγείας. 

Ενώ η κατάρτιση του νομικού κειμένου που θα υπέβαλε η ΕΟΟ στο Υπουργείο Υγείας είχε ολοκληρωθεί, ο Πρόεδρος της ΕΟΟ επανέφερε για πολλοστή φορά το θέμα στην Ημερήσια Διάταξη του ΔΣ της 3ης Απριλίου (για νέα επεξεργασία προφανώς!) με το πρόσχημα ότι στην συνεδρίαση της 20ης Μαρτίου, όπου ψηφίστηκε το τελικό κείμενο του σχεδίου, απουσίαζε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καθ. Ι. Τζούτζα. Το αξιομνημόνευτο είναι πως όλη η τελική επεξεργασία της 20ης Μαρτίου έγινε στο κείμενο που ο κ. Τζούτζας είχε μοιράσει σε όλα τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ κατά το ΔΣ της 6ης Μαρτίου, οπότε ουσιαστικά είχε ολοκληρώσει το έργο που είχε επιφορτιστεί!

Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων εργασιών της Επιτροπής Μελέτης και Προτάσεων της ΕΟΟ αλλά και πολύ πριν τη σύσταση της συγκεκριμένης Επιτροπής (και παρά το γεγονός πως στις δύο γνωμοδοτικές Επιτροπές των Οδοντιατρικών Σχολών συμμετείχαν και Ειδικοί Στοματικοί και Γναθοπροσωπικοί Χειρουργοί), η Επιστημονική Εταιρεία τους (Ελληνική Εταιρεία Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής – ΕΕΣΓΠΧ) συνιστούσαν (!) την ΕΟΟ να μην προβεί σε καμία ενέργεια σχετικά με την ειδικότητα της Στοματικής Χειρουργικής.

Ταυτόχρονα, μέλη της ΓΣ της ΕΟΟ συνιστούσαν στη ΕΟΟ “ότι θα ήταν φρόνιμο να αναμείνει λίγο διάστημα προκειμένου η συγκεκριμένη Επιστημονική Εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία επανεγγραφής της ειδικότητας στο παλιό καθεστώς (της απένταξης από τις Ιατρικές ειδικότητες και της επαναφοράς στις Οδοντιατρικές Ειδικότητες). Ουσιαστικά  καλούσε την ΕΟΟ, το θεσμικό όργανο των 14.000 Οδοντιάτρων της χώρας, μετά από πολύμηνες διαδικασίες να εγκαταλείψει την διαδικασία κατοχύρωσης του γνωστικού πεδίου της Στοματικής Χειρουργικής στην Οδοντιατρική Επιστήμη, μέχρις ότου τελεσφορήσουν (πότε άραγε κανείς δεν ξέρει) οι ενέργειες του επαγγελματικού οργάνου των Στοματικών και Γναθοπροσωπικών Χειρουργών για επαναφορά στο παλαιό καθεστώς.

Αγαπητέ/-ή Συνάδελφε,

με βάση όλα τα παραπάνω αισθάνομαι υποχρεωμένος, για λόγους προσωπικής αξιοπιστίας και θεσμικής ευθύνης, να σε ενημερώσω για τα ακόλουθα:

η Στοματική Χειρουργική είναι μια κατοχυρωμένη Οδοντιατρική Ειδικότητα από το 1988 και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια νέα ειδικότητα η προώθηση της οποίας θα άνοιγε το “χορό” της καθιέρωσης νέων ειδικοτήτων

η ένταξη βάσει του Ν. 4272/2014 της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής στις Ιατρικές  Ειδικότητες οδηγεί με νομικούς όρους το γνωστικό αντικείμενο της Στοματικής Χειρουργικής στην αρμοδιότητα και δικαιοπραξία των Ιατρών αφήνοντας τους Οδοντιάτρους χωρίς καμία δυνατότητα νόμιμης άσκησης του σχετικού γνωστικού αντικειμένου, εφόσον δεν κατοχυρωθεί πλήρως η Οδοντιατρική Ειδικότητα της Στοματικής Χειρουργικής,

η ΕΟΟ δεν επέδειξε καμία σπουδή και καμία βιασύνη στην προώθηση της Στοματικής Χειρουργικής, αντιθέτως με σύνεση και συγκεκριμένες διαδικασίες και σε πλήρη συνεργασία με τις δύο Οδοντιατρικές Σχολές, προχώρησε στη συγκρότηση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης σχεδίου Νόμου για την Οδοντιατρική Ειδικότητα, προκειμένου να διευθετήσει οριστικά το θέμα της Στοματικής Χειρουργικής ως αποκλειστικά Οδοντιατρικής Ειδικότητας, όπως ακριβώς ορίζει και η Κοινοτική Οδηγία 2005/36 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το ΠΔ 38/2010 στις 25/5/2010,

επίσης, σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται κανείς να μιλά για βιασύνη καθώς η ίδια η νομική διαδικασία μέχρι την οριστική διευθέτηση του ζητήματος είναι χρονοβόρα καθώς απαιτεί την γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας προς τον Υπουργό Υγείας, την προώθηση του σχεδίου νόμου στο Συμβούλιου της Επικρατείας για έγκριση και την προώθηση του εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας για ψήφιση στο Κοινοβούλιο.

η παρελκυστική τακτική των γνωστών – αγνώστων του ΔΣ της ΕΟΟ στο διάστημα των τελευταίων 10 μηνών, με τις διαρκείς αναβολές συζήτησης του θέματος στο ΔΣ της ΕΟΟ, με τις διαρκείς προτάσεις συμμετοχής νέων μελών σε ήδη συγκροτημένες επιτροπές και γενικώς οι μικροκομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες ενόψει των επερχόμενων εκλογών της ΕΟΟ το Μάιο, προκειμένου να μην δυσαρεστηθούν φίλα προσκείμενοι συνάδελφοι-μέλη της ΓΣ της ΕΟΟ και πιθανοί υποψήφιοι, οδήγησε τελικά σε ένα ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ με φαιδρές παλινωδίες και εκ νέου αναβολή της προώθησης του θέματος στο Υπουργείο Υγείας παρά την θετική ψήφιση της οριστικής, τελικής, πλήρως διαμορφωμένης πρότασης η οποία έπρεπε ήδη να βρίσκεται στο υπουργείο Υγείας από το ΔΣ της ΕΟΟ της 20ης Μαρτίου 2015,

δυστυχώς για τον Κλάδο μας υπάρχουν μέλη του ΔΣ της ΕΟΟ τα οποία με την γενικότερη στάση τους στοχεύουν στον ευνουχισμό των δύο Οδοντιατρικών Σχολών ως εκπαιδευτικών Κέντρων της Ειδικότητας της Στοματικής Χειρουργικής και επιδιώκουν την προώθηση κι επικράτηση των νοσοκομειακών κέντρων, τα οποία ενώ θα στελεχώνονται από ειδικευμένους Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς, δηλαδή ειδικούς ιατρούς βάσει του Ν. 4272/2014, παραδόξως θα είναι υπεύθυνα για την απονομή ουσιαστικά μιας Οδοντιατρικής Ειδικότητας(!),

η αναγνώριση της Στοματικής Χειρουργικής σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπει τον Χειρουργό Οδοντίατρο σε φτωχό συγγενή της Ιατρικής, ούτε αφοπλίζει τους νέους συναδέλφους από την άσκηση της Στοματικής Χειρουργικής στα πλαίσια της Οδοντιατρικής Επιστήμης, αντιθέτως κατοχυρώνει το αντίστοιχο γνωστικό αντικείμενο στην Οδοντιατρική Επιστήμη και δίνει τη δυνατότητα αυτό να ασκείται από όλους τους Οδοντιάτρους χωρίς καμία νομική συνέπεια, όπως ακριβώς ισχύει και με την Ορθοδοντική, την οποία μπορεί να ασκεί νόμιμα κάθε Οδοντίατρος χωρίς να διαθέτει τον επαγγελματικό τίτλο του ειδικού,

η προσπάθεια καθιέρωσης της Στοματικής Χειρουργικής ως Οδοντιατρικής Ειδικότητας δεν μπορεί να συσχετίζεται με φαινόμενα έξαρσης της πλανοδιακής Οδοντιατρικής καθώς αυτά προϋπάρχουν εδώ και χρόνια και ιδιαιτέρως μετά την καθιέρωση της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων με το Ν. 3919/2011. Είναι στην ευθύνη πρωτίστως της ΕΟΟ αλλά και των Οδοντιατρικών συλλόγων η πάταξη του φαινομένου των γυρολόγων Ειδικών και “ειδικών” που λυμαίνονται την Περιφέρεια, με πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και των πειθαρχικών διαδικασιών όπως αυτές προβλέπονται από τον “Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας” (ΠΔ 39/2009).

Με το θάρρος της γνώμης και ειλικρινή εκτίμηση,

Μαρουφίδης Νικόλαος “